Vineri, 4 martie, am avut ocazia să particip la un proces simulat organizat de către INM și INPPA. Rolurile au fost împărțite în felul următor: Președintele, procurorul (subsemnatul), grefierul, părțile vătămate și martorii au fost auditori de justiție, iar avocații au fost avocați stagiari, cursanți ai INPPA.
Cele două echipe au fost pregătite de către dna. jud. Cristina Rotaru, pentru auditori și de dl. avocat Petruț Ciobanu pentru avocați.
Procesul a fost în materie penală, mai precis, o tâlhărie cu doi inculpați și două părți vătămate, un dosar real care a fost soluționat de către Tribunalul Constanța.
Emoțiile au fost mari de ambele părți. Cel puțin noi eram pentru prima oara, chiar dacă simulat, în calitate de participanți la un proces. Este interesantă perspectiva pe care ți-o dă o astfel de experiență. Ca exemplu, nu am reușit să înțeleg cu adevărat rolul unei fișe de ședință pentru procuror în timpul orelor de Metodologie, însă după acest proces, îmi dau seama că nu m-aș fi putut descurca fără ea. De asemenea am văzut cât de obositoare poate fi o ședință de judecată – și am avut un singur dosar! (chiar dacă a durat 3 ore)
Deși nu sunt în măsură să apreciez prestația celorlalți participanți, ca o părere personală, cred că președintele a avut cel mai dificil rol, pe care l-a îndeplinit onorabil. Domnii și domnișoara avocat s-au descurcat de asemenea bine, au fost bine pregătiți și competenți.
Per total cred că a fost o inițiativă pozitivă și toată lumea a avut ceva de învățat.
Comments